Δημιουργία ειδικών αποτεφρωτήρων νεκρών ζώων

Δημιουργία ειδικών αποτεφρωτήρων νεκρών ζώων

Αρ. Πρωτ. 1524/16.07.08

Προς Υπουργούς:
- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Τριτοκοσμικές εικόνες ντροπής αντικρίζουν οι κάτοικοι και περαστικοί σε πολλές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης όπου «διατηρούνται» παράνομες χωματερές νεκρών ζώων. Ιδιαίτερα στην περιοχή του Πεντάλοφου του Δήμου Καλλιθέας η κατάσταση είναι τραγική, καθώς έχουν εντοπισθεί δεκάδες παράνομες χωματερές ζώων, οι οποίες εκτός από την αποκρουστική εικόνα και οσμή που παρουσιάζουν, αποτελούν πηγή μόλυνσης του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα.
Η περιοχή του Πεντάλοφου στον Νομό Θεσσαλονίκης είναι γνωστή για τις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν, καθώς εκτρέφονται περίπου 15.000 βοοειδή. Εικόνες ντροπής νεκρών και εγκαταλελειμμένων ζώων ακόμα και δίπλα στον δρόμο και στις ρεματιές συνθέτουν την εικόνα του οικολογικού εγκλήματος. Σκουπίδια, στερεά απόβλητα των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής καθώς και τα κουφάρια των νεκρών ζώων καταλήγουν στον Γαλλικό ποταμό, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα.
Οι ειδικοί παρουσιάζονται ιδιαίτερα ανησυχητικοί, καθώς πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια, (προηγούμενη σχετική κατατεθείσα ερώτηση «Παράνομες χωματερές νεκρών ζώων στο νομό Θεσσαλονίκης», αριθμός πρωτοκόλλου 3725/05-10-2004), ενώ τα περισσότερα από τα νεκρά ζώα που «θάβονται» στις παράνομες αυτές χωματερές ήταν άρρωστα. Μόνο στην περιοχή του Πεντάλοφου υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο τα νεκρά ζώα φθάνουν περίπου τα 1500, ενώ δεν υπάρχει χώρος και τρόπος ασφαλούς διαχείρισης και ταφής τους.
Παρόμοια κατάσταση παρουσιάζεται σε όλες τις περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει κτηνοτροφική δραστηριότητα. Στην ανατολική πλευρά του νομού έχουν εντοπισθεί αντίστοιχα σημεία όπου «λειτουργούν» παράνομες χωματερές νεκρών ζώων, όπως και στην περιοχή της Νεοχωρούδας όπου λειτουργούν πτηνοτροφικές μονάδες.
Η ύπαρξη και λειτουργία ενός ειδικού αποτεφρωτήρα θα έδινε λύση στη διαχείριση των νεκρών ζώων, ενώ παράλληλα θα συνέβαλε στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στον νομό. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι πουθενά στην χώρα μας δεν υπάρχει και δεν λειτουργεί ειδικός αποτεφρωτήρας, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί για την κατασκευή του έργου από τον Δήμο Καλλιθέας.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Γιατί ενώ στη χώρα μας παρατηρείται έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα ειδικός αποτεφρωτήρας νεκρών ζώων; Προβλέπεται να κατασκευαστεί ο ειδικός αποτεφρωτήρας στον Δήμο Καλλιθέας;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να καθαριστούν οι περιοχές όπου έχουν δημιουργηθεί παράνομες χωματερές νεκρών ζώων και πως προβλέπεται να διαχειριστούν το ζήτημα των νεκρών ζώων των κτηνοτροφικών μονάδων μέχρι να κατασκευαστεί ο ειδικός αποτεφρωτήρας;

- Υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από την παράνομη λειτουργία των χωματερών νεκρών ζώων στις περιοχές του Δήμου Καλλιθέας, και ποιες είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής; Απαντήσεις Υπουργείων